Makedonier tjänar pengar på fejkade nyheter

2:46 min

Makedonien har fått omvärldens ögon på sig efter att landet blivit något av ett centrum för fejkade nyheter om amerikansk politik.

Inför presidentvalet i USA 2016 tjänade unga makedonier stora pengar på att sprida sanna och falska artiklar till stöd för främst Donald Trump.

Men nu har flera av dem fått sina Facebookkonton blockerade.

– Man byter bara rubrik, sätter dit ett "skandal", eller "breaking" och amerikanerna, de bara klickar, säger en ung man som arbetar på en bar i Veles, några mil söder om Makedoniens huvudstad Skopje.

Han vill inte säga sitt namn, inte hans kollega heller. En 22-årig ekonomistudent som säger att han fortfarande tjänar runt 10 000 kronor varje månad på att via Facebook skriva och sprida sanna och falska nyheter om amerikansk politik. 

En mycket bra inkomst i Makedonien där medellönen är betydligt lägre än så. Inför presidentvalet i USA hösten 2016 gjorde mängder av främst unga makedonier samma sak.

– Vi var förbluffade över att se hur hungriga många amerikaner var efter politiska nyheter, säger Mirko Ceselkoski, it-pionjär i Makedonien som nu ger kurser i hur man kan tjäna pengar på nätet.

På sitt visitkort presenterar han sig som "Mannen som hjälpte Donald Trump att vinna valet i USA". Bäst gick det, säger han, för artiklar till stöd för Donald Trump. Om det som skrevs var sant eller inte spelade ingen roll. Pengarna rullade in via de annonsfönster som poppade upp tillsammans med nyhetsartiklarna.

– Fast nu, säger Mirko Ceselkoski, har Facebook blivit betydligt striktare. Flera av hans tidigare studenter har fått sina konton stängda.

Sedan presidentvalet i USA och anklagelser om att sociala medier som Facebook kan ha hjälpt till att sprida falska nyheter har företaget lanserat flera åtgärder för att hindra det.

Mirko Ceselkoski säger att flera av hans tidigare studenter nu har gått över till att skriva om mer tidlösa ämnen, som kändisar, eller hälsotrender. Han betonar att han aldrig har uppmanat någon att sprida fejkade nyheter. Men om han, som det Trumpfan han är, på något sätt bidrog till valsegern är det ingenting han ångrar.

– Nej, definitivt inte.