Olga Tokarczuk vinner internationella Man Booker-priset

14 min

Polska författaren Olga Tokarczuk vinner det internationella Man Booker-priset för sin roman "Flights".

Priset är ett av världens mest prestigefyllda och prissumman på 50 000 pund, motsvarande drygt 570 000 kronor, delas mellan författaren och den engelska översättaren.

"Olga Tokarczuk är en författare med underbar humor, fantasi och litterär elegans. I 'Flights' tar hon oss med på en flygtur genom en galax av avgångar och ankomster, historier och utvikningar, allt emedan hon utforskar frågor som ligger nära samtiden och den svåra mänskliga situationen - där bara plast undgår dödligheten", sade Lisa Appignanesi, ordförande i brittiska Royal Society of Literature, som utser vinnaren.

Olga Tokarczuk, född 1962, är en av Polens mest uppburna författare, som uppskattas både av den stora publiken och av kritikerna. Hon fick Kulturhuset Stadsteaterns internationella författarpris för sin roman "Jakobsböckerna" 2017.

"Flights" kom ut i Polen redan 2007 och två år senare i svensk översättning av Jan Henrik Swahn och hette då "Löparna." Att boken prisas i Storbritannien först nu beror på att Olga Tukarczuk översatts till engelska nu, med bland annat en planerad utgivning av "Jakobsböckerna" nästa år.