Riksdagen har röstat ja till samtyckeslag

2:05 min

I dag röstade riksdagen ja till en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på samtycke, alltså att det blir straffbart att ha sex med en person som inte sagt eller visat att hen vill delta. Lagen börjar gälla den 1 juli.

– Riksdagen kommer nu att anta en ny sexualbrottslagstiftning som innebär att vi skärper den, säger Tomas Tobé från Moderaterna som är ordförande i riksdagens justitieutskott.

Med den nya lagen blir en sexuell handling straffbar om det inte kommit fram genom tal eller kroppspråk att deltagandet är frivilligt. Situationen ska bygga på samtycke och man ska kunna dömas för våldtäkt även om våld eller hot inte förekommit. Lagförslaget har kritiserats av lagrådet, bland annat för att vara otydligt.

– Det är inte helt okomplicerat med frivilligheten som nu tas med i lagen, men jag tycker att den samlade bedömningen gör att vi får en bättre sexualbrottslagstiftning på plats. Vi gör också en väldigt tydlig beställning till nästa regering att också återkomma med förslag som också skärper straffen för våldtäkt, säger Tomas Tobé.

Justitieutskottet föreslår att riksdagen nu uppmanar regeringen att återkomma med förslag om att straffet för våldtäkt ska vara minst tre års fängelse istället för två. Enligt förslaget ska också en anmälan om målsägandebiträde göras direkt när en förundersökning om sexualbrott inleds.

– Det kommer leda till att fler dömd för våldtäkt, säger Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk som är vice ordförande i justitieutskottet:

– Fram till i dag är det inte så att sex mot någons vilja per definition är våldtäkt och nu gör vi en historisk förändring. Parti efter parti har ju anslutit sig till den här rimliga hållningen att sex utan samtycke ska vara brottligt.