Ringde försvarets metoo-telefon – blev utfryst

17 min

I samband med metoo-upproret upprättade Försvarsmakten en telefonlinje. Sara är en av många som anmälde kränkande särbehandling. Då försökte hennes chef få henne att säga upp sig, berättar hon för Verkligheten i P3.

Sara jobbade som civilanställd på Försvarsmakten. Allt gick bra tills hon ifrågasatte militära kollegor – då började en period av mobbning. Till slut mådde Sara så dåligt att hon sjukskrev sig.

I samband med metoo-upproret upprättade Försvaret en telefonlinje dit anställda kunde anmäla kränkande särbehandling.

– Vad jag förstod kunde man vara helt anonym, säger Sara.

I samtalet måste Sara uppge sitt Försvarsmakts-ID och direkt efter blev hon inkallad till sin chef. Chefen anklagade Sara för att fuska med VAB, vård av barn, och att svartmåla arbetsgivaren i sociala medier. Enligt Sara var det helt grundlösa anklagelser och chefen saknade bevis.

– Det har en väldigt tydlig koppling till min anmälan, säger Sara.

Sara jobbar inte längre kvar. Försvarsmakten säger att de som anklagats för kränkningar via metoo-telefonen med hänsyn till rättssäkerheten har fått veta vem som står bakom anmälan.

– Försvaret accepterar aldrig kränkande särbehandling. De som ringt metoo-telefonen har inte alls blivit lovade anonymitet, säger Jesper Tengroth på Försvarsmaktens presstjänst till Verkligheten i P3.

Sara heter egentligen något annat.