Nya konstgräsplaner förbjuds i Lund

0:53 min

2020 ska varje match i allsvenskan spelas på naturgräs. Det låter som en utopi – men kampanjen #gräs2020 har fått nytt liv när konstgräset nu förbjuds i vissa kommuner.

– Föräldrar behöver förstå varför det ligger små plastkorn i deras hall när barnen kommer hem. Vi måste få ett stopp på det, säger Petter Forkstam (MP) som är ordförande i miljönämnden i Lund.

I slutet av maj kommer Lund, som en av Sveriges första kommuner, att klubba igenom ett förbud mot nyanläggning av konstgräs som innehåller gummigranulat. Anledningen är riskerna för miljön och invånarnas hälsa.

Konstgräsplaner sprider mellan 2 300 och 3 900 ton plast i naturen varje år och är en av de största bovarna till utsläppen av mikroplaster i vattendrag och hav. Det visade en undersökning från IVL Svenska Miljöinstitutet förra året.

Några mil från Lund, i skånska Tommarp, jublar företaget Skånefrö och dess VD Sven-Olof Bernhoff åt förbudet. Sedan 2015 driver han, i viss motvind, kampanjen "gräs2020" med målet att alla allsvenska matcher 2020 spelas på naturgräs.

– Just nu har det blivit fler och fler oljeplaner, men vändningen kommer. Vi är helt övertygade, säger han.

Det är inte bara förbuden i några skånska kommuner som gör att entusiasmen sprudlar, utan även två framsteg som de gjort det senaste året i sin strävan att hitta framtidens naturgräs – som kan tävla med plastgräs.

Lyssna på hela reportaget i ljudklippet nedan.