Jämtland

Fritt fram för vindkraft i anslutning till rennäringens riksintresse

0:50 min

Det är fritt fram att anlägga en vindkraftspark alldeles i anslutning till ett riksintresseområde för renskötseln – det slår mark- och miljööverdomstolen fast i en dom.

Det är vindkraftsprojektet Tornäs i Föllinge i Krokoms kommun som varit föremål för en domstolsprövning efter att Jovnevaerie sameby drivit frågan rättsligt.

Företaget TG 1 Kraft AB har fått tillstånd att uppföra tio turbiner alldeles utanför ett område av riksintresse för rennäringen.

Jovnevaerie sameby har velat pröva om det finns lagligt stöd för vindkraftsparker så nära riksintresseklassade områden.

Mark- och miljödomstolen i Östersund avslog i fjol samebyns överklagande – och samma bedömning gör nu den högsta instansen Mark- och miljööverdomstolen.

I förevarande fall med fem vindkraftverk i varje grupp och endast marginell påverkan från vägar m.m. bedömer Mark- och miljööverdomstolen att vindkraftverken inte påverkar rennäringen inom riksintresseområdet på ett sådant sätt att rennäringen påtagligt försvåras även om en viss störning inte kan uteslutas i ytterkanten av riksintresseområdet. Det finns såvitt framkommit inte heller angränsande etableringar som medför att den nu tillkommande verksamheten innebär en otillåten påverkan på rennäringen genom kumulativa effekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio