Om Julkalendern 2018: Tonje i Glimmerdalen

”Tonje i Glimmerdalen” är en julkalender som handlar om längtan. Längtan efter dem man älskar och efter svar på sina frågor om livet. Och efter julen så klart!

Tonjes dal

Någonstans där det finns fjäll och vatten och en älv och massor av snö vakar det uråldriga berget Sïlpevaerie över den vackra Glimmerdalen. Glimmerdalen är Tonjes dal. Hon känner den lika bra som sin egen ficka och nästan alla som bor i den är hennes vänner.

Familjen

Tonje bor i dalen med sin pappa och mamma och deras tama mås Gavia. Pappa julpyntar och tar han om Tonje medan mamma är på Grönland i långa perioder och forskar. Då och då kommer faster Lotta som är skiddrottning förbi och hälsar på.

Bästa vännen

Tonje är det enda barnet i Glimmerdalen, så hennes bäste vän är den gamle grannen Gunnvald som spelar fiol. Tonje och Gunnvald gör saker ihop, de bygger supersparkar och spränger laviner. Och pratar.

En jobbig granne

I närheten finns också grannen Klaus Hagen som har gjort om dalens camping till ett japaninspirerat spa där det ska vara tyst. Och absolut inga barn. Särskilt inte barn av den högljudda sorten, som Tonje till exempel. Eller kanske särskilt Tonje.

Ett hemligt brev

Men en dag när Tonje krockar med brevbäraren ändras allt. För brevbäraren har med sig ett brev till Gunnvald. Och Tonje upptäcker att hon inte alls vet allt om Glimmerdalen. Att de hon älskar har hemligheter som växer och växer ju fler svar hon får.

Följ med på äventyret

Tonje är inte den som sitter och väntar på att saker ska hända. Med påhittighet och mod, humor och värme, sång och dynamitgubbar gör hon allt hon kan för att få ihop sin värld.

Följ med på Tonjes äventyr i Glimmerdalen - premiär 1 december!

Vilken ålder passar julkalendern för?

Tonje i Glimmerdalen passar för barn mellan 7-13 år ungefär.

Små barn kan gärna lyssna tillsammans med till exempel ett syskon eller en förälder.

Det går också bra att lyssna ihop med sin klass eller på fritids.

Boken, manus, bilder och regi

Julkalendern "Tonje i Glimmerdalen" bygger på en prisbelönt bok av den norska författaren Maria Parr. Radiomanuset är skrivet av Janne Vierth och Daniel Karlsson. Bilderna tecknas av Katarina Strömgård och för regin står Mirja Burlin och Mats Kjelbye.

Tonje i Glimmmerdalen produceras av Sveriges Radio i Luleå. Producenter är Camilla Blomqvist och Pernilla Kommes.

Sändningstider

Julkalendern sändes i P4 mellan 1-24 december 2018.

Vardagar kl 06:50 och 18:35
Helger och julafton kl 09:50 och 13:03