KRISEN I SVENSKA AKADEMIEN

Hovet: Avhopparna krävs för att välja in nya ledamöter

2:57 min

Den decimerade Svenska Akademien kan inte fylla sina fyra tomma stolar utan avhopparnas röster. Det slår hovet nu fast.

– Där finns det olika meningar, säger den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund deltar sedan april inte i Akademiens arbete. Men deras röster behövs för att kunna välja nya ledamöter till Svenska Akademien. Det menar hovet i ett uttalande till SVT:s Kulturnyheterna.

– Svenska Akademien har att följa nuvarande stadgar och där är det tolv ledamöter som krävs för nyinval. Det finns inga planer nu på ytterligare förändringar av stadgarna, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till SVT.

Kulturredaktionens Gunnar Bolin kommenterar beskedet såhär:

– Det här innebär att vi har fått svart på vitt det som tydligt står i stadgarna. Det är den kortaste och den mest lättolkade paragraferna om att inga ledamöter får väljas in om inte tolv ledamöter deltar. 

Sara Danius går nu ännu längre och säger att alla ledamöter borde avgå.

– Det är det enda möjliga steget om man vill att Svenska Akademien ska utvecklas åt rätt håll och inte haverera, säger Sara Danius till Kulturnyheterna.

Nyligen beviljades fyra ledamöter officiellt utträde. Tillsammans med övriga avhoppare betyder det att Akademien inte kan samla de tolv ledamöter som krävs för att göra ett inval, enligt stadgarna från 1700-talet.

Ytterst är det upp till kungen att ändra i stadgarna, men så kommer alltså inte att ske, enligt hovet.

Men Anders Olsson menar att det sista inte är sagt.

– Jag vill inte yttra mig alls i den frågan ännu, för vi har en diskussion som pågår nu med jurister och där finns det olika meningar. Vi har ännu inte kommit till ett resultat där, men vi arbetar med frågan, säger han.

I går gick Danius, Espmark och Englund ut och erbjöd sig att bistå Akademiens återuppbyggnad – men de krävde samtidigt att ledamoten Horace Engdahl i så fall måste avgå.

– Jag tycker att det är bra att de äntligen försöker få kontakt med oss. Jag har ju sökt dialog nu under rätt många veckor faktiskt. Vi ska försöka inleda dialog med dem nu. Jag tror att det viktigaste för tillfället är att skapa förutsättningar för ett fruktbart samarbete, säger Anders Olsson.

Skulle det "fruktbara samarbetet" kunna innebära att Horace Engdahl avgår?

– Jag vill inte just nu uttala mig om det, det viktiga här nu är att vi kan fortsätta den här processen, den här återuppbyggnaden av Akademien, på ett lugnt sätt.

Förra veckan uppgav ledamoten Göran Malmqvist till Expressen att fyra nya ledamöter är att vänta innan maj är över. Nu vill Anders Olsson inte säga något om den tidsplanen.

– Jag tycker att varje dag innehåller nya överraskningar. Så har det varit varje dag nu under väldigt lång tid, nya utspel, nya skriverier. Jag tror att det vore väldigt oklokt att göra några prognoser om den omedelbara framtiden.

Horace Engdahl svarar på hovets besked genom ett mejl till tidningen Expressen.

– Avgörandet ligger hos ledamöterna, ingen annan, skriver han.

Gunnar Bolin kommenterar uttalandet i Kulturnytts 15.45-sändning.

– Det förvånar mig en aning därför att tidigare har man från Akademiens sida talat om sin höge beskyddare, det vill säga kungen. Det skulle förvåna mig mycket om man nu gick ut och sa "Vi bryr oss inte vad hovet säger".