Maria Parr har skrivit boken om Tonje Glimmerdal

Maria Parr är en norsk författare som vunnit många priser för sina barnböcker. Hon har även skrivit boken Våffelhjärtat, som Barnradion sände som sommarserie 2016.

Vad tänker du om att din bok nu blir julkalender i Sverige?

– Jag är verkligen stolt och tycker att det är fantastiskt kul! 

Har du någon tidigare relation till julkalender i radio?

– Nej, inte alls faktiskt. I Norge är det mycket fokus på julkalendern som sänds i teve, det brukar vara väldigt fina produktioner. Så julkalendern i radio är nytt för mig.

Din bok om Tonje har slagit stort i Norge och Tyskland och nu blir den julkalender i Sverige. Varför tror du att så många fastnat för just den här berättelsen?

– Det är svårt att svara på. Jag vet bara att historien om Gunnvald och hans hemlighet kändes viktigt att skriva. Och att meningen "Det är aldrig barnens fel" är den viktigaste i hela boken.

Vad är din relation till boken idag?

– Det är en bok som jag ofta läser högt ur för barn. Det är roligt att få ropa och sjunga och vara Tonje. Och så är det nog den av mina böcker där läsarnas feedback gör störst intryck på mig.

Tonje och det hemliga brevet har vunnit Bragepriset i Norge och utsågs 2010 till årets bästa barnbok av tyska tidsskriften Die Zeit. Den svenska utgåvan är översatt av Karin Nyman.