RECENSION – FILM

Roligt och personligt om kärlek på nätet av Nahid Persson

2:41 min

”Anders, jag och hans 23 andra kvinnor” är en självbiografisk dokumentär om när filmaren Nahid Persson upptäckte att hon delade sin partner med andra.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: "Anders, jag och hans 23 andra kvinnor"
Regissör: Nahid Persson
Medverkande: Nahid Persson, Anders Rosén m.fl.
Genre: Dokumentär
Betyg: 4 av 5

”Anders lilla röda”, kallar han den, den svarta anteckningsbok med röd rygg som han nu har tagit med till Nahid Perssons trädgård. Själv har jag något liknande med listor över frön och kartor som visar var jag har grävt ner mina olika lökar, sommarsnöklockorna och narcisserna.

Anders listor innehåller kvinnor, lite om deras röster och personligheter och datum över när de haft kontakt. Nahid Perssons film ”Anders, jag och hans 23 andra kvinnor” har varit vårens snackis och stämningen i salongen när jag ser den är förväntansfull på ett sätt som jag sällan tidigare har upplevt på en pressvisning.

Det är något förbjudet över hela projektet.

Både att öppet redovisa sin kärlekslängtan och sin lite tonårsaktiga syn på den snygga, sportiga drömkillen. Och att sedan när drömkillen sviker, backa in i sitt professionella jag och plocka fram kameran.

Nahid Persson filmar displayen på sin mobil när hon formulerar kontaktannonsen på Tinder. Den 30:e maj 2017 blir det match med Anders, 49. Deras romans återberättas genom snabbt klippta sekvenser på pulserande nattklubbslampor, vattenmelon på utflyktsfilten, vackre Anders ler mot kameran med kisrynkor i ögonvrårna.

Men ganska snart förstår hon att de är många som delar på Anders. Kameran står sedan uppställd i hennes vardagsrum när hon rasande vankar fram och tillbaka bakom den vita soffan när kärleksobjektet visar sig ha 23 andra relationer parallellt.

Genom att förvandla sveket till ett forskningsprojekt blir historien om Anders och hans kvinnor av allmänintresse.

Det handlar om kärlek, närhet och monogami. Och vad som händer när en människa vill idka tvåsamhet med många. Nahid Persson berättar roligt och personligt och gör en film som inte liknar någon annan.