Efter översvämningnar i landet kommer nu myggorna

2:08 min

På flera håll i Sverige är det väldigt mycket myggor just nu.
Så är det bland annat vid Klarälven i Värmland.

En av dem som bor där är Jenny Hagström
 
– Det är ju så pass mycket mygg så de svärmar runt oss. Vi har varit inomhus sedan i lördags, då det började komma mygg. Så det är svårt. Vi har tre små barn, de vill inte gå ut och hoppa på studsmattan. Vi har en pool som vi har badat i tidigare, men de går inte ut dit för det är alldeles för mycket mygg. De här myggorna är inte så att de cirkulerar runt dig, utan de sticker ju direkt. De sticker genom kläder, de sticker genom jeans.

Det här är översvämningsmygg som kommer när vattnet i älvar eller sjöar svämmar över. Där Jenny bor har de haft det här problemet många gånger:

Utrustad med regnställ


– Tidigare år har vi ju klippt gräset i regnkläder, handskar - ja hela utstyrselen i 27 graders värme med strålande sol. Svetten rinner av det, men man måste klippa gräset.

Jenny Hagström bor i Forshaga kommun. Vissa där är missnöjda med att kommunen gör för lite för att stoppa myggen. Därför har några av dem som bor i Forshaga bett Justitieombudsmannen att undersöka om kommunen har brutit mot någon lag, genom att låta myggorna vara ifred.

Bekämpas med helikopter


Men på andra håll i Sverige har myggorna bekämpats.
Vid den nedre delen av Daläven har helikoptrar sprutat ut medlet VectoBac G, som kan döda myggor. Det berättar Thomas Pettersson på myndigheten Naturvårdsverket.

 – Det är väldigt effektivt det här medlet, så att det går att få ner myggmängderna till nivåer som gör att det går att leva relativt normalt.

Han säger också att översvämningsmygg är ett allvarligt problem som kommuner och myndigheter ska ta på allvar:

– Det betyder att det är så pass mycket mygg att det inte är möjligt för att skydda sig mot dem. De är så pass många och de är aggressiva, att livet blir en plåga helt enkelt för människor och djur.