Saadteskenjuana/Saxnäs

Sametinget antog nytt kulturpolitiskt handlingsprogram

2:51 min

Efter ett drygt halvårs arbete kunde kulturnämndens förslag behandlas av plenum och utan större oenighet godkännas.

Ingrid Inga är ordförande för Sametingets kulturnämnd och har arbetat med programmet sedan november då arbetet startade.

- Det känns jättebra att plenum också tycker att vi har gjort ett bra arbete i kulturnämnden. Vi har ett bra samarbete i nämnden fast vi hör till styret och oppositionen, säger Ingrid Inga som är kulturnämndens ordförande. 

Handlingsprogrammet godkändes utan större debatt. Men det kom ett tilläggsförslag som antogs, från Landspartiet svenska samer.

På tilläggsförslaget står det följande:
"att dokumentation fornminnes- och fältinventering införs i Sametingets kulturpolitiska handlingsprogram, detta då våra marker och vatten ständigt hotas av exploateringar".

Ingrid Inga var nöjd över att programmet godkändes utan problem och att det var bra förslag som togs upp och godkändes. Hon var aldrig orolig att den inte skulle godkännas.

- Det kändes eftersom vi var överens i kulturnämnden, som att plenum skulle godkänna den, säger hon.

Kulturnämnden började arbetet med det nya kulturpolitiska handlingsprogrammet i november förra året. Det anordnades ett samrådsmöte där bland annat samebyar och sameföreningar deltog för att dela sina åsikter om vad samisk kultur är och hur man ska definiera det.

Den största förändringen i kulturpolitiska handlingsprogrammet är att man nu inte definierar exakt vad som är samisk kultur, utan programmet ska fungera som en riktlinje.

Man har i programmet också minskat antalet krav på vad som är viktigt för samisk kultur, från elva till åtta stycken. Det eftersom man tyckte att en del av kraven i gamla programmet var mer som visioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio