Jon Henrik Fjällgren dansar psykisk ohälsa

5:38 min

I morgon kväll är det semifinal i Let's dance. För Jon Henrik Fjällgren har den här våren inte bara inneburit att han nått hela folkets hjärtan genom sin dans, för honom handlar det också om att genomföra tävlingen trots psykisk ohälsa.

Jon Henrik Fjällgren och hans danspartner Katja Luján Engelholm gestaltar hur psykisk ohälsa kan vara till Aviccis låt Addicted to you, i en dans som de skapat tillsammans.

– Vi fick den här låten tilldelad till oss. Vår uppgift var då att vi skulle göra en egen tolkning och där kände jag direkt att vi ska inte göra något som vi har gjort innan, utan vi ska göra något helt annat, berättar Katja Luján Engelholm och fortsätter:

– Där Jon får använda det han kan, i alla kampsport han har gjort innan, men samtidigt göra något personligt. Då kom Jon fram till att det här vill han berätta och det sa bara klick, mina idéer och hans idéer!

Dansen handlar om upplevelsen av psykisk ohälsa. Och den tar sin utgångspunkt i Jon Henrik Fjällgrens egan upplevelser av att ha posttraumatiskt stressyndrom, PTSD.

– Jag själv har ju drabbats av det. Och fick PTSD och då ville jag ha det i numret och göra en reality av det så att man kan se hur det är att ha PTSD, eller psykisk ohälsa i övrigt. Det var baktanken, berättar Jon Henrik Fjällgren.

Hur har funkat för dig att  tävla med den erfarenheten?

– Ja det har varit tuffa stunder. Det har det varit. Så ibland har man fått tagit det lite lugnare. Och ta vara på sig själv. Man måste anpassa sig lite efter hur man mår. Det har varit upp och ner, säger Jon Henrik Fjällgren inför semifinalen av Let's Dance.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio