Polischef misstänks för brott efter hatinlägg på Facebook

0:26 min

Den polischef i Västernorrland som har spridit hot och hat på Facebook kommer delges misstanke om brott, skriver Svenska Dagbladet.

– Utredningen har kommit till det läget att vi bedömer att han är skäligen misstänkt, säger åklagaren Martin Tidén till tidningen. 

Samtidigt lägger JO ner sin granskning av Polismyndighetens hantering av fallet.
 
Polischefen ska under flera år enligt SvD:s granskning ha skrivit rasistiska kommentarer på Facebook. Mannen ska även ha delat material från det brittiska högerextrema partiet Britain First.

Efter granskningen inledde åklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren en förundersökning om hets mot folkgrupp och olaga hot. Nu har beslut tagits att polischefen ska förhöras och delges misstanke om brott.

– Det är för att utredningen har kommit till det läget att vi bedömer att han är skäligen misstänkt och då ska han delges misstanke och få möjligheten att kommentera det här och försvara sig, säger Martin Tidén till SvD.

Advokat Erik Hansson har förordnats som försvarare åt polischefen, men vill inte uttala sig om fallet.

– Innan vi har haft förhör där brottsmisstanken har preciserats lämnar vi inga kommentarer. Förhöret kommer att ske tidigast i mitten på nästa vecka, säger Erik Hansson till tidningen.