Nordkorea förstör testplats för kärnvapen

2:14 min

Nordkorea har lovat att förstöra den provsprängningsplats som har använts för att utveckla kärnvapen. Men trots att stängningen väntas ske inför ögonen på inbjudna utländska journalister i dag eller i moron, tvivlar internationella experter på att det skulle innebära slutet för Nordkoreas kärnvapen.

– De behöver inte göra fler provsprängningar utan har redan uppnått den förmåga till kärnvapenhot som de eftersträvar, säger fysikern Zhao Tong som studerar internationell kärnvapenpolitik för forskningsstiftelsen Carnegie i Peking.

Nordkorea planerar att behålla de kärnvapen man redan har.

Journalister från amerikanska, ryska, kinesiska, brittiska och sydkoreanska medier ska vara på väg till provsprängningsplatsen Punggye-ri. Där i tunnlar under berget Mantap ska Nordkorea ha provsprängt sex atomladdningar sedan 2006.

Enligt det nordkoreanska utrikesdepartementet ska alla tunnlar till provsprängningsplatsen fås att kollapsa genom sprängning. Ingångarna till berget ska helt och hållet täppas igen och alla forskningsstationer och vakter tas bort.

Men inga utomstående experter tillåts att inspektera platsen. Journalisterna på plats ska också ha fått sina satellittelefoner och mätare för radioaktivitet beslagtagna, enligt en korrespondent för brittiska Sky News. Det gör det svårt att bekräfta hur den utlovade stängningen av testplatsen egentligen går till.

– Frågan är om USA och det internationella samfundet kan nöja sig med att kärnvapenprogrammet läggs på is på det här sättet, vilket bara är en begränsad eftergift från den nordkoreanska sidan, säger Nordkoreaexperten Zhao Tong.

Han påpekar att om USA i stället kräver att Nordkorea helt gör sig av med sina kärnvapen kommer förhandlingarna att bryta ihop.

Det skulle också göra att det planerade mötet mellan USA:s president Donald Trump och den nordkoreanska ledaren Kim Jong Un den 12 juni i september skulle ses som ett misslyckande.