Carl Jan Granqvists vintips vecka 21

Vin för "preppers"

6:38 min

Prepping - eller att ha saker och livsmedel för att klara sig på egen hand när krisen kommer engagerar allt fler. Att lagra viner är ju ett slag prepping. Idag lagrar man vin för att få bättre kvalitet på sina viner inför kommande högtidsstunder. Historiskt var lager av livsmedel förberedelser inför missväxt, hunger och svält. Vad är ett modernt ”prepping-kit”? Här kommer Carl Jan Granqvists förslag att reflektera över.

Franskt rött vin på 75 cl flaska Château La Reyne L’Excellence 2015 nummer 95422 på Systembolaget

För optimisten, som har en stark tro på att det värsta inte kommer att hända, men som ändå vill ha något undanlagt för eventuella bekymmer i en avlägsen framtid, är vinets lagringsbarhet av yttersta vikt, säger Carl Jan. Det skall förhoppningsvis aldrig behöva komma till användning. Cahors i Sydvästra Frankrike är berömda för att producera viner som är lika mörka och ogenomskinliga som de är omedgörliga och tanninintensiva när de är unga. Att de tål decennier av lagring innan de tillslut blir riktigt njutbara gör dem perfekta för prepping på lång sikt. Skulle krisen eller kriget däremot komma i en nära framtid kommer vinet ge en lika bitter eftersmak som felanalysen av riskläget.

Doft: Stor och intensiv doft av svartavinbär, syltade plommon och kaffelika rostade toner från ekfat.

Munhåleupplevelse: Stor och mycket fyllig munkänsla med massiv och respektingivande tanninsträvhet som omilt griper tag i munhålan.

Alkohol: 14 %

Pris: 179 kr

Spanskt rött vin på 75 cl flaska CUNE Imperial Gran Reserva 2011 nummer 95357 på Systembolaget

Pessimisten behöver däremot ett vin som förutom att vara lagringsbart dessutom skall vara tillgängligt och drickbart även om katastrofen är ett faktum redan denna kväll. De traditionella Rioja-vinerna får en lång lagring innan de släpps på marknaden, men har också fostrats på ett sätt som gör dem mycket lagringsbara. Det finns även alternativa Rioja Gran Reserva-viner i lägre priser som har liknande egenskaper.

Doft: Stor utvecklad doft av mörka körsbär och katrinplommon med inslag av choklad, kokos, bakkryddor och tobak.

Munhåleupplevelse: Fyllig, med harmoniskt avrundade men ändå högst närvarande tannin- och syrastruktur som kommer hålla vinet vid liv i ytterligare ett par decennier.

Alkohol: 14 %

Pris: 329 kr

Franskt sött vitt vin på 37,5 cl flaska Château Coutet 2015 nummer 95047 på Systembolaget

För en praktisk lagd realist är en Sauternes troligen det bästa alternativet. Många uppfattar söta viner som att de lätt blir lite för mycket av det goda. Socker har dock den stora fördelen att det är ett av de bästa konserveringsmedlen. Söta viner överlever oftast mycket längre än torra. Viner som klarar mer än 100 år är inte ovanligt. Dessutom upplevs vinerna mindre söta med tiden, vilket gör att de flesta av oss uppfattar mogna söta viner som bättre balanserade. Om nu katastrofen plötsligt är ett faktum innan vinet hunnit mogna är säkert en sötma i överkant ändå en ”guldkant på tillvaron”.

Doft: Stor och mycket intensiv doft av torkade aprikoser, vanilj och mandelmassa med en diskret aning av saffran.

Munhåleupplevelse: Fyllig och mycket viskös, med oljig sötma som blanseras av en aning strävhet från ekfat och en livgivande syra som trots allt lämnar en eftersmak med stor fräschör.

Alkohol: 14 %

Pris: 249 kr