Valet 2018 i Blekinge

Ronneby sämst i länet på behöriga lärare

4:57 min

I Ronnebys grundskola är bara 64 procent av lärarna behöriga, en siffra som ligger långt under rikssnittet och är sämst i länet.

Se hur stor andelen behöriga lärare är på din skola.

Lennarth Förberg (M), ordförande i utbildningsnämnden i Ronneby, menar att det finns två orsaker till att Ronneby ligger så dåligt till. 

Vi behöver inte bara ersätta de lärare som lämnar oss, utan även anställa fler.

– Till följd av migrationskrisen så har vårt elevantal vuxit mer än de andra kommunernas de senaste åren. Dessutom är det längre till närmaste lärarutbildning från oss jämfört med till exempel Sölvesborg som ligger mycket bättre till, säger han. 

Ronneby sticker också ut som den enda kommunen i länet som har blivit sämre för varje år de senaste tre läsåren. Lennarth Förberg förklarar det såhär: 

– Vi behöver inte bara ersätta de lärare som lämnar oss, utan även anställa fler. Vi jobbar hårt för det, men det finns ett problem med att lärare utbildas på andra platser än i länet, säger han. 

Sölvesborg är bäst i klassen – hör varför

Men hur stor roll spelar det egentligen för eleverna om deras lärare är behöriga eller inte? När jag frågar några högstadieelever på Wämöskolan i Karlskrona går meningarna isär. 

– Min absolut bästa lärare är inte behörig, han är apotekare. Men han är så duktig på att lära ut och inspirera, säger Jakob Jusinski som går i nian. 

En behörig lärare vet vad som behövs för att eleverna ska lära sig.

Ardita Bucolli tycker däremot att det märks tydligt när en lärare inte är behörig. 

– En behörig lärare vet vad som behövs för att eleverna ska lära sig. Jag tycker det märks tydligt under lektionerna, säger hon.