Fler väljare vill rösta på Sverigedemokraterna

2:16 min

Fler väljare vill rösta på Sverigedemokraterna nu än i april. 19,1 procent svarar att de vill det. Det visar en undersökning om hur folk vill rösta i valet.

Företaget Sifo gör undersökningen för Sveriges Radio. Den räknar ihop flera olika undersökningar. 5710 personer har svarat vilket parti de vill rösta på.

I april ville 17,6 procent rösta på Sverigedemokraterna. Nu är det alltså 19,1 procent.

Men Sveriges största parti Socialdemokraterna får sämre stöd nu än i april. 25,6 procent vill rösta på dem. I april var det 27,1 procent. Moderaterna får ungefär samma stöd som i april, 21,9 procent.

Fredrik Furtenbach är journalist på Sveriges Radio, och expert på politik. Han säger att både Moderaterna och Socialdemokraterna vill locka väljare från Sverigedemokraterna, så de pratar mer om invandring och brott och lagar nu än tidigare. Men det kan göra så att färre vill rösta på dem, och fler vill rösta på Sverigedemokraterna istället, tror Fredrik Furtenbach.

– Vi har ju nu under ganska lång tid haft väldigt mycket debatt om dels invandring, dels lag och ordning. Både Moderaterna och Socialdemokraterna försöker anpassa sig till detta. Det kan helt enkelt vara så att de här strategierna slår slint och istället gynnar Sverigedemokraterna, säger Fredrik Furtenbach.