Veckans tips från Kulturnytt i P4!

1:33 min

Kulturnytt i P4:s redaktion har hittat några guldkorn ur veckans kulturflöde.

EN SKIVA
Göteborgsrockarna i Graveyard hann med två grammisvinnande skivor innan bandet 2016 gick skilda vägar. Nu är de tillbaka och med nya albumet "Peace" vill de visa att de är att räkna med.
Det är som vanligt ösig rockmusik med influenser från blues och psykedelisk rock. Men på nya skivan finns också en annan försiktigare sida som nästan ödmjukt trevar fram och trollbinder lyssnaren.
"Peace" kommer att tilltala de gamla fansen, men även öppna nya öron för bandets unika sound. 


EN FILM
Dramafilmen "The Tale" bygger på journalisten och dokumentärfilmaren Jennifer Fox egen historia och den uppsats hon skrev när hon var 13 år. Den handlar om hennes förhållande med dels sin ridlärare och dels sin löparcoach. Hon minns det som att de båda "räddade" henne från ett stökigt hem med många syskon. Sanningen är att de båda förgrep sig på henne, något hon förträngt.

Det här är en viktig historia som gör riktigt ont i magen och gestaltas skickligt av stjärnskådespelare som Laura Dern och  Ellen Burstyn. "The Tale" kan du se på HBO.


EN BOK 
Författaren Katarina von Bredow kan som få andra fånga vänskapen när man är ung. I nya boken "Ellinor" som är den första i en ny trilogi handlar det om Ellinor som umgås med den populära Meja, men som som har samma stora passion som Leo i livet: klättring. Och båda vänskaperna rubbas vänskapen när det börjar en ny person i klassen och Ellinor blir mer och mer pressad att välja vilka kompisar hon ska ha.
Trots att det är väldigt mycket vardag i den här berättelsen blir den olidligt spännande när Ellinor blir utfryst och inte har någon att prata med.