Påvens rådgivare: "Jag vill skapa en miljon klimatkrigare"

2:24 min

Professor Ram Ramanathan är en av världens mest kända klimatforskare och vetenskaplig rådgivare åt påve Franciskus. Nu har han startat en ny utbildning i kampen mot klimathotet.

Hör hur Ram Ramanathan på två minuter lyckadas övertyga påve Franciscus att ta upp kampen mot klimatförändringarna i Veckomagasinet kl 14.03 i P1.

Ram Ramanathan ser på kampen mot klimathotet som människans största strid någonsin.

– Inom 70 till 80 år så kan klimatet till med utgöra ett existentiellt hot mot människan, säger Ram Ramanathan som är professor i klimatvetenskap vid University of California.

Ramanathan och hans kollegor har i år startat en kurs som heter Klimatlösningar. Den går ut på att titta på videoföreläsningar på nätet och sedan i grupp diskutera konkreta lösningar på klimatproblematiken.

Det kan till exempel handla om nya sätt att få ut information, bekämpa översvämningar eller att få fram torktåliga grödor.

Tanken är att kursen ska kunna hållas över hela världen och inom alla discipliner, bland annat vid Stockholms universitet, där Ramanathan föreläst i veckan.

– Min vision är att skapa en miljon klimatkrigare som kan vinna kriget åt oss.

Med "klimatkrigare" menar Ramanathan experter inom alla forskningsdiscipliner som helt ägnar sig åt lösningar på klimatproblematiken.

– Om vi vinner kriget så kommer våra samhällen att ha förändrats, vi kommer att bry oss mer om varandra och mer om naturen. En miljon experter är allt vi behöver.