Junsele Hälsocentral minskar på sina öppettider

2:42 min

Hälsocentralen i Junsele kan komma att minska sina öppettider från och med i höst, från fem dagar i veckan till två. Patienterna kommer då att få åka till hälsocentralen i Ramsele.

Anledningen till minskandet av öppettider är enligt verksamhetsledningen att färre har listat sig i Junsele. Man har också svårt att rekrytera personal inför stundande pensionsavgångar. Men först ska en analys av patientsäkerheten göras innan beslutet kan tas.

– Vi gör det här för att trygga den patientsäkerhet som vi ska ge till våra medborgare, säger Helena Rödén, verksamhetschef på Junsele Hälsocentral.

Om det handlar om patientsäkerhet, är det säkert att skicka folk till Ramsele?

– Jag förstår att det kan låta konstigt men det handlar om att vi inte kan trygga bemanningen. Därför måste vi se vad vi i stället kan göra för att våra patienter ska få en säker vård, säger Helena Rödén.

I slutet på maj ska en riskanalys kring göras. Då man ska titta på vad det skulle innebära att minska på öppettiderna och vilka konsekvenser det skulle kunna få. Sedan kommer ett beslut att tas enligt verksamhetsledningen.