Starkt år för den elektroniska dansmusiken

2:15 min

Den elektroniska dansmusiken har på allvar tagit sig in bland de traditionella och populära musikgenrerna, visar ny rapport.

Från nischade techno- och rejvfestivaler till de stora, breda festivalscenerna. Så skulle man kunna beskriva utvecklingen för den elektroniska dansmusiken de senaste åren. Det syns också i den årliga rapporten IMS Business Report som släpps under den pågående musikkonferensen International Music Summit. 

Den elektroniska dansmusiken utgjorde under 2017 en mindre andel av den totala musikförsäljningen än föregående år i både Nordamerika och de stora europeiska länderna. Men det handlar framförallt om att dj-artister har blivit så populära att de ofta samarbetar över genregränserna.

Det gör också att de största dj-artisternas intäkter ökade med 9 procent 2017 jämfört med året innan.

Under 2017 skedde också en av de största affärerna som gjorts på den elektroniska dansmusikmarknaden när ett av de stora skivbolagen Warner köpte det nischade skivbolaget Spinnin Records - en affär som visar hur värdefulla house och techno har blivit som genrer.

Rapporten presenteras på International Music Summit på Ibiza. En av de som ska tala på konferensen på Ibiza är den svenska dj:n Sanna Engdahl, mer känd som La Fleur. Hon säger att det märks tydligt hur väletablerad den elektroniska dansmusiken har blivit på musikmarknaden i stort.

- Det märks att stora artister som inte gör elektronisk dansmusik vill ha remixer eller beats som är mer dansmusikorienterade. Dessutom räknas dj-artister mer som rockstjärnor. Det är nästan som att man går på konsert när man ser en viss dj-artist spela, säger Sanna Engdahl.