RECENSION - FILM

Bullerbyn möter Bloomsbury i "Goodbye Christopher Robin"

2:42 min

Filmen "Goodbye Christopher Robin" skildrar den tid när författaren A A Milne skapade sina klassiska böcker om Nalle Puh.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: "Goodbye Christopher Robin" 
Regissör: Simon Curtis
Skådespelare: Margot Robbie,Domhnall Gleeson, Will Tilston, Alex Lawther m fl
Genre: Drama
Betyg: 3 av 5
 

A A Milne har återvänt till sociteten i London från första världskrigets skyttegravar och han är traumatiserad, reagerar med panik på både ljud och ljus. Han har också svårt att komma igång igen med sitt tidigare så lyckade författarskap som dramatiker. Han har en tjusig fru som mest vill ha kul och som avskyr bölande. Han vill skriva en bok som hyllar freden. Hon vill få honom att tänka på annat och säger att krigen är som onsdagar – de kommer vare sig man vill det eller inte. Dialogen är rapp och lite raljant.

De får en son, Christoffer Robin, kallad Billy Moon, och de flyttar till landet.

"Men när böckerna blir en magnifik succé och gör Christoffer Robin till superkändis och allmän egendom blir allting annorlunda. För han är ju bara ett litet barn.

Väl där skapas i ett sorts lyckligt rus, i skogen och i leken mellan fadern och sonen den värld som sedan blev ikonisk genom böckerna om Nalle Puh. Men när böckerna blir en magnifik succé och gör Christoffer Robin till superkändis och allmän egendom blir allting annorlunda. För han är ju bara ett litet barn. Och alla dessa intervjuer, fotografer, autografer han måste förhålla sig till är inget han någonsin valt. Och när han sedan som ung vuxen gör ett eget val – då är det svårt och sorgligt och väldigt symboliskt.

"Farväl, Christopher Robin". Det finns en stark klang i den titeln. Och en dubbelhet, ska det visa sig, skickligt utnyttjad av manusförfattaren Frank-Cottrell Boyce, regissören och kompositören som alla – med hjälp av mästerliga brittiska skådespelare – bygger en mättad, ja nästan väl mättad, stämning av saknad.  

Det handlar om rätten att få vara barn. Och det handlar om kärleken mellan en far och ett barn, en nanny och ett barn.  Allt gjort med ett naturnära bildspråk där ljuset silas genom grenarna i en skog som blir en värld som blir ett barnboksuniversum och en utopi… Bullerbyn möter Bloomsbury, ungefär.

Motstå det känslobadet, den som kan.