Tufft för demenssjukas anhöriga - behöver mer stöd

2:02 min

Regeringen planerar att införa en demensstrategi, avslöjade Ekot i morse. Men många anhöriga kan behöva mer stöd än så.

Ett av budskapen på demensdagarna som pågår i Malmö idag och i morgon är nämligen att allt fler medelålders svenskar drabbas när samhället krymper resurserna för att vårda de allt fler äldre.

Anna Börjesson Hansson är överläkare på Karolinska sjukhuset och är med och arrangerar demensdagarna.

– I morse hörde jag ministern säga att största behovet finns bland personal som jobbar med omvårdnad av demenssjuka, och det är ju ett jättestort behov som finns.

– Antalet 85-åringar med demens  är betydligt färre än antalet 85-åringar med demens för 30 år sedan, men eftersom det är väldigt många fler som blir äldre, så blir det fler personer som får demens. Och samtidigt har man skurit ned, säger Anna Börjesson Hansson.

Demensdagarna arrangeras för nittonde gången med närmare 1 500 deltagare, de flesta av dem arbetar inom vården.

Men de äldres situation är också högaktuell för många medelålders svenskar som hamnar i kläm när deras föräldrar blir allt mer vårdbehövande, menar forskaren Petra Ulmanen från Stockholms universitet.

– Det är många som påverkas väldigt mycket av det faktiskt, det är vanligt att man tycker att det är påfrestande på många sätt, det är vanligt att man har svårt att fokusera på jobbet och att man har svårt att hålla sin arbetstider och sköta sitt arbete.

– För en del går det så långt att man måste gå ned i arbetstid för att kunna orka och kunna hjälpa sin anhörige, vissa går i pension i förtid för att kunna göra det, säger Petra Ulmanen.

Forskarna har också räknat fram att den här omvårdnaden för omkring 250 000 personer tar så mycket plats att de blir lidande ekonomiskt.

– Så många är det som de senaste fem åren har gått ned i arbetstid eller slutat arbeta för att klara anhörigomsorg.

Petra Ulmanen säger också att allra värst är det för demenssjukas anhöriga.

– Det är en väldigt stor grupp och de har det i regel väldigt svårt.

Ingrid Åkerman från demensförbundet i Nyköping-Oxelösund har på nära håll upplevt vad som händer när en anhörig blir dement, hennes pappa drabbades av Alzheimer

– Det var inte så lätt för min mamma, hon kunde liksom inte förstå att pappa inte kunde göra sådant som han kunde förut.

– Han vände upp och ned på saker, vände upp och ned på dygnet, kunde inte köra bil, visste inte hur man använde kniv och gaffel och så där. Och det var ju lite konstigt, när man haft en make som varit överhuvudet i familjen, säger Ingrid Åkerman.