Merkel och Xi möts om Iranavtalet

1:10 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel besöker Xi Jinping i Peking, och förväntas både vilja bygga allianser inom handel och framföra krav.

Merkel och Xi har gemensamma intressen inom handel, och båda ser utspelen om höjda importtullar från Donald Trumps administration i USA som ett problem för de egna ländernas företag.
 
Dessutom har båda viljan att rädda överenskommelsen med Iran om landets atomprogram. Trots att USA bröt avtalet för en vecka sedan arbetar både Kina och EU för att behålla det. 
 
Men samtidigt som det finns tydliga gemensamma intressen mellan Kina och EU:s ledande ekonomi Tyskland, märks också konflikter.
 
Tyskland kräver att Kina ska tillåta tyska företag att verka i Kina på världshandelsorganisationen WTO:s villkor och öppna sig mera. Och tyska företrädare har varit mycket tydliga med sina krav på att Kina ska frige politiska fångar.

Därför finns också förväntningar på att Merkel att hon till exempel ska kräva ett slut på den mångåriga husarresten för nobelpristagaren Liu Xiaobos änka Liu Xia, då hon träffar kommunistpartiets högsta ledare.