"Ett steg tillbaka – men inte ett avslut"

2:42 min

Den amerikanske kongressledamoten Randy Hultgren säger att det inte är helt kört att det blir ett möte mellan president Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong Un i framtiden.

Det blir inget möte mellan Nordkoreas ledare och USA:s president i juni som planerat.

– På grund av den senaste tidens uttalanden från Nordkorea har jag bestämt mig för att avboka mötet den 12 juni, sade Donald Trump idag vid en presskonferens.

I ett brev till Kim Jong Un hänvisar Trump till det han beskriver som den nordkoreanska ledningens enorma ilska och fientliga inställning och menar att det varit olämpligt att genomföra mötet under nuvarande omständigheter.

Det har funnits höga förväntningar på förhandlingarna och beskedet är en besvikelse för många – men det behöver inte betyda att det är helt kört – det säger den republikanske kongressledamoten Randy Hultgren till Ekot.

Det här är snarare ett steg tillbaka än ett definitivt avslut tror Randy Hultgren.

Flera bedömare menar att Trump varit naiv i kontakten med Nordkorea och att det var väntat att det inte skulle bli något.

Andra menar att det fortfarande kan handla om ett spel där Trump bara vill sätta press på Kim Jong Un och att mötet fortfarande kan bli av.

Men kongressledamot Randy Hultgren är skeptisk.

– Något måste ändras väldigt snabbt nu om man ska kunna backa bandet och ändå sjösätta mötet, menar Hultgren.

Förhandlingar ligger snarare längre fram i tiden, menar Randy Hultgren men är fullt möjliga då.

– Mest sorgligt är dagens besked för det nordkoreanska folket som i förlängningen tjänat mest på en överenskommelse, säger Hultgren.