Skåningar uppmanas spara på vattnet

0:25 min

Den senaste tidens torka påverkar vattennivåerna. Nu vädjar både VA Syd, Sydvatten, NSVA och SBVT till skåningarna att spara på vattnet. (Uppdaterad 12:55)

Nordvästra Skånes vatten och avlopp gick igår, torsdag, ut med att boende i Båstad och Åstorp skulle vara försiktiga. Nu gäller den uppmaningen även Bjuv, Helsingborg, Landskrona och Svalöv.

Sydvatten som levererar dricksvatten till 16 kommuner och 900 000 invånare i västra Skåne går också ut med en vädjan om att ska spara vatten.

Samma uppmaning kommer också från VA Syd som levererar vatten till Malmö, Burlöv, Lund och Malmö. 

"Våra vattenverk har en begränsad kapacitet för rening och produktion av dricksvatten. För att kunna säkerställa försörjningen behöver vi hjälpas åt att använda sparsamt med vatten" skriver NSVA i ett pressmeddelande.

Bolagen tipsar bland annat om att undvika att vattna gräsmattan, att fylla tvättmaskinen helt och att duscha istället för att bada.

Skåne Blekinge Vattentjänst uppmanar invånarna i Killeberg, Loshult och Lönsboda att vara sparsamma med vattnet då där är "en osedvanligt hög förbrukning av dricksvatten" just nu.
 
Och Sölvesborg Energi inför bevattningsförbud från och med i dag, fredag, då det varma vädret gör att vattennivån i högreservoaren sjunger fortare än den fylls på. Detta påverkar även boende i Valje, Edenryd och Krogstorp i Bromölla kommun, då dessa områden försörjs från Sölvesborg.