Valet 2018 i Västerbotten

David Feltenius om Sorsele: Många överraskningar att vänta

6:02 min

I Sorsele är Vänsterpartiets Kjell Öjeryd kommunalråd, men oppositionen är lite svår att identifiera.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Vänsterpartiet styr Sorsele tillsammans med Kristdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet efter oenighet i frågan om bemanningen i hemtjänsten. Vilket förklarar den lite ovanliga koalitionen reder statsvetare David Feltenius ut.

– Jag tror att det finns ett väldigt samarbetsinriktat klimat i Sorsele, men det är Socialdemokraterna som blir oppositionsparti i Sorsele, säger David Feltenius.

Vänsterpartiets starka ställning hotas efter att kommunfullmäktige gick emot resultatet i en folkomröstning om en ny vindkraftspark.

Resultatet av folkomröstningen och efterspelet av den kommer att bidra till att stärka Socialdemokraternas ställning i Sorsele.

Frågan om hur Sverigedemokraterna ska hantera valresultatet är oklart, i Sorsele står Petter Nilsson på kommunlistan, men han står också på andra kommunlistor och kan bara bli invald i en kommun.

– Skulle det bli så att Sverigedemokraterna får många röster i Sorsele kan det bli tomma stolar i fullmäktige, menar David Feltenius.