Västervik

Västerviksförening håller kontakt med svenskättlingar i öst

2:04 min

Lokalföreningen Sverigekontakt i Västervik firar hundra år i år. I helgen firar de lite extra, med riksmöte och jubileum i Västervik.

Föreningen startades för hundra år sedan, 1918, som Västerviks förening för svenskhetens bevarande i utlandet. Då handlade det främst om att hjälpa svenskar som emigrerat till Amerika att hålla kontakten med svenska språket och svenska släktingar.

Nu handlar arbetet främst om att ge bidrag till svenskundervisning, berättar Jorid Williamsson, ordförande i Lokalföreningen Sverigekontakt i Västervik.

– Ja, vi försöker stötta svenskundervisning utomlands. Här i Västervik har vi koncentrerat oss österut; mot Estland, Ukraina och Finland i första hand, säger hon.

Trots att det är betydligt lättare nu än för hundra år sedan för de svenskar som flyttar utomlands att hålla kontakten med sitt språk och sina släktingar, tycker Jorid Williamsson att föreningen har en viktig uppgift att fylla.

Hon berättar om Lokalföreningen Svenskkontakt i Västerviks arbete i Ukraina.

– Det finns en by långt nere i Ukraina vid Dnjeprs strand vid Svarta havet. Där finns det svenskättlingar, som försöker bibehålla sitt språk. Där finns en skola och vi ger bidrag till svenskundervisning där.

Föreningen har också besökt byn, som just heter Gammelsvenskby.