Nu invigs Sveriges nya nationalpark Åsnen

2:49 min

Sverige har fått en ny nationalpark. Åsnens nationalpark, som ligger i Småland i södra Sverige.

En nationalpark är ett område med speciell natur som är extra skyddad av staten. År 1909 bestämde Sveriges riksdag att de första nio nationalparkerna skulle bildas. Nu finns det 30 nationalparker i Sverige. De ligger i hela Sverige, från norr till söder. Det är mycket olika typer av natur i de olika nationalparkerna. Och några av dem ligger i havsområden.

Idag invigs den nyaste nationalparken, i Småland. Det är sjön Åsnen och området runt sjön. Det finns flera hundra öar i sjön, och runt sjön finns skog med mycket träd av sorterna bok och tall.

Evelina Selander jobbar med nationalparker på Naturvårdsverket. Hon säger att sjön Åsnen, öarna och naturen är en bra plats för många olika sorters växter och djur.

– Orörda bok- och tallskogar. Och den här skärgården, inlandsskärgården, med hundratals öar, det ger ett rikt område för växt och djurliv, säger Evelina Selander. 

Nationalparken är 19 kvadratkilometer stor, och ungefär 75 procent av området är vatten. Vid sjön lever bland annat fåglarna fiskgjuse och havsörn. Och det finns ovanliga svampar och insekter.

Evelina Selander berättar att man kan uppleva den nya nationalparken på många sätt. Man kan till exempel vandra, cykla eller paddla kanot i sjön. Det kostar ingenting att besöka nationalparken.

Hon berättar att man har byggt bryggor och vindskydd, så att folk lättare ska kunna uppleva den speciella naturen.

– Det finns bryggor och vindskydd för att fika. Vid de här bryggorna så kan man uppleva naturen, och kommer ut på sjön, som annars inte är så lätt att uppleva.