LKAB:s vd Jan Moström: Jag skulle inte jobba i gruvan

3:23 min

Han beskriver sitt ledarskap som situationsanpassat och drar gärna paralleller och citat från militären. Möt Jan Moström, vd i gruvbolaget LKAB.

Jan Moström växte upp i norra Västerbotten, de första två åren i Norrlångträsk, men sedan flyttade familjen vidare och hann bo i tre olika gruvsamhällen i Renström, Kristineberg och Laisvall på 60-talet. 

En trygg uppväxt med många kompisar och stor frihet att leka i skog och mark. Hans far arbetade i gruvan, och att jobba och göra rätt för sig var värderingar han fick med sig hemifrån.

Men han såg också gruvsamhällets baksidor; hur ofta flaggan hissades på halv stång efter ännu en dödsolycka och hierarkin, där områdeschefen bodde i huset som låg högst och sedan bodde de andra i fallande ordning rakt genom samhället.

Så även om vägen in i gruvan kunde tyckas spikrak  så fanns det inte alls på kartan när han flyttade hemifrån för att göra lumpen.

Men efter 15 månaders värnplikt behövde han jobb och började som tappare i gruvan i Kristineberg. Och så småningom blev han bergtagen, läste till bergsingenjör och jobbade i många år på gruvbolaget Boliden, de sista tio åren som gruvdirektör.

2015 tog han över som vd för statliga gruvbolaget LKAB, eller LK som han själv säger.

Han är fortfarande stolt över att vara en av de få som fortfarande kan borra med knämatare, alltså en handhållen bergmaskin och rent fysiskt känna bergets motstånd.

När han inte jobbar eller umgås med sambon, döttrarna eller barnbarnet, så måste han ut, ofta, till skogen eller ut på isen. Under långa promenader löser han problem, och han kopplar gärna av med att läsa.

En nära medarbetare vittnar om hans stora intresse för historia, och att han gärna berikar interna möten med berättelser om forna tiders härförare och generalers strategier, kryddat med citat. Ofta med anknytning till nutida händelser.

Filmintresset är också stort så det kan dyka upp ett och annat filmcitat eller berättelse ur någon film också. 

Jan Moström är fredagsgäst i P4 Norrbotten 25/5 kl 15.00-15.45