Centern går mot strömmen med fler kandidater

2:20 min

Centern på Gotland har 13 fler kandidater 2018 jämfört med 2014. Samtidigt har Moderaterna lockat 13 färre kandidater i årets regionfullmäktigeval.

Statistiska Centralbyrån (SCB) har sammanställt statistik över de etablerade politiska partiernas valsedler i kommunalvalet i höst jämfört med valet 2014 på uppdrag av Sveriges Radio. I hela landet handlar det om nästan 52 000 kandidater och en ökning med över 900 jämfört med förra valet. Men det är bara Centern och Sverigedemokraterna som hade fler kandidater, alla andra hade kortare listor på valsedlarna i slutet av april jämfört med 2014.

– Vi har haft det tufft helt enkelt och det har ju vänt först sedan Ulf Kristersson tillträdde. Lokalt här på Gotland befinner vi oss i en generationsväxling, det är många starka moderater som inte ställer upp i nästa val, säger partiombudsman Patrik Thored (M).

Även de andra allianspartierna, Liberalerna och Kristdemokraterna har kortare valsedlar på ön - samtidigt som Centern lockat fler kandidater i år.

– Jag är så sjukt nöjd! Det är en fantastisk lista, värt att nämna är också att det är 32 stycken på den här listan som är helt nya i det här sammanhanget, säger partiombudsman Eva Ahlin (C).

De röd-gröna på ön går mot trenden i landet. Vänsterpartiet går faktiskt till val med fler kandidater än 2014, Socialdemokraterna har oförändrat antal men minskar i riket och Miljöpartiet minskar även på Gotland, men inte lika kraftigt som på annat håll.

Jämförelsen för andra partier är svårare, Sverigedemokraterna hade i och för sig fler kandidater registrerade i april i år, men drog tillbaka valsedeln och har nyligen lämnat in en ny. Feministiskt initiativ hade inte registrerat sig i april 2014, utan gjorde det först efter framgångarna i EU-valet.

Det här handlar alltså om en jämförelse av antalet kandidater på partiernas valsedlar – det är inte en jämförelse av partisympatier.