Is i magen har hjälpt Shirin att hitta rätt på debutalbumet

4:03 min

En del hajade till när Malmöartisten Shirin uppträdde i Melodifestivalpausen förra året och sjöng en egen version av Frans "If I were sorry" - hon har också hyllats av superstjärnan Sia. Nu har hon släppt sin debutskiva.

– Det svåraste tror jag har varit att ha is i magen och inte släppa något i förtid, utan våga experimentera med sitt sound. Att hitta sitt egna sound. Det låter så äckligt när jag säger det,  men det är verkligen så.

Hon beskriver hur man är nöjd med en låt men nästa dag när man hör den igen så förstår man inte alls.

– Det ska vara trovärdigt och ärligt, det ska inte vara tillgjort och att man ska känna att man ska sticka ut. Det är bra om man sticker ut men det ska inte vara något du lägger på utan ska komma naturligt. Och det tar ju lite tid innan man hittar det, säger Shirin.

Shirin har arbetat med albumet sedan hon slutade musikgymansium i Malmö. Under skoltiden var det ofta snack om att söka till musiktävlingar som "Idol" och "X factor" men Shirin gillar inte tanken med tävlingar.

– Programmen försöker tvinga in dig i något som är objektivt: "detta är bra, detta är dåligt" – jag tycker det är fel att  presentera musik som något man kan döma. Det handlar om personlig preferens.

Istället har hon försökt knyta kontakter på eget håll och producenten Fredrik Andersson har blivit en viktig person i arbetet. Efter fyra år är debuten klar. 

Och alla de människor som hon mött, levt med, förälskat sig i och blivit bortvisad av finns med på skivan. 

– Det känns väldigt konstigt att alla de här människorna som alla har en historia med mig finns på ett album.