Valet 2018 Kalmar län

"De tunga posterna går till männen"

1:43 min

Många partier har en jämn könsfördelning bland kandidaterna till kommunfullmäktige. Trots det är det männen som får de tunga posterna efter valet - det menar Birgitta Axelsson Edström - som kandiderar för feministiskt initiativ i Kalmar kommun.

– Det där är yta. Alla har förstått att jämställdhet är bra, men det betyder inte att man utmanar de rådande strukturerna, säger Birgitta Axelsson Edström (FI).

Bland de nominerade kandidaterna inför höstens val till kommunerna är 58 procent av kandidaterna är män och i flera partier ligger det närmare 50 - 50. Det visar siffror som SCB tagit fram för Sveriges Radios räkning. Samtidigt är bara tre av länets 12 kommunstyrelseordföranden kvinnor. I de kommunala bolagen dominerar männen och P4 Kalmars genomgång av länets tre största kommuner visar att även på ordförandeposterna i de politiska nämnderna är männen i knapp majoritet. Birgitta Axelsson Edström menar dessutom att de tunga posterna ofta går till männen:

– De tunga nämnderna är de som tar mycket pengar och tittar vi i min hemkommun så är det en överväldigande majoritet som sitter i dem.

Men vad spelar det för roll om det är män eller kvinnor - man har ju ändå ett parti och en ideologi bakom sig?

– Kvinnors erfarenheter tas inte på allvar och det är svårt att tränga igenom de här strukturerna. Erfarenheten som kvinna kan en man inte ha, säger hon.