#metoo

Harvey Weinstein överlämnar sig till polis

1:19 min

Den sexbrottsanklagade Harvey Weinstein har valt att överlämna sig själv till polis. Anklagelserna om sexuella trakasserier och övergrepp mot den tidigare filmproducenten Weinstein blev startskottet för #MeToo. Rörelsen och hashtaggen som sedan hösten 2017 uppmärksammat sexuella trakasserier och övergrepp är mot kvinnor.

I samband med att Hollywood-mogulen och filmproducenten Harvey Weinstein anklagades för sexuella trakasserier och övergrepp mot en rad kvinnor skapade den amerikanska skådespelaren Alyssa Milano hashtaggen #metoo den 15 oktober 2017. Syftet var att kvinnor i sociala medier skulle berätta om sina upplevelser av sexuella trakasserier med tillägget #MeToo för att på så sätt visa på hur vanligt förekommande det är med sådana slags trakasserier och övergrepp.

#MeToo fick en enorm internationell spridning. Inte minst i Sverige där flera upprop mot sexuella trakasserier lett till en debatt om könstrukturer och arbetsförhållanden. Flera stora nöjes- och kulturprofiler har även fått lämna sina poster.

Enligt tidningen The New York Times har amerikansk polis planerat att anhålla Harvey Weinstein efter att utredare arbetat med anklagelserna där Weinstein påstås ha våldtagit en kvinna och tvingat sig till oralsex av en annan kvinna. Men nu har Weinstein alltså överlämnat sig själv till polis.

Sammanlagt har ett 80-tal kvinnor anklagat Weinstein för systematiska trakasserier och övergrepp som ska ha pågått i över 20 år. Han utreds redan av polis, förutom i New York, även i Los Angeles och London.