Nobelstiftelsens vd: Fler i Akademien fundera över sin ställning

2:05 min

I Ekots lördagsintervju menar Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten också att det är långt ifrån självklart att det blir något Nobelpris i litteratur ens 2019.

– Det handlar om att sätta sig själv i andra hand faktiskt och det måste man vara beredd att göra om man har den här typen av förtroendeuppdrag, säger Lars Heikensten. Och det tycker jag alla i Akademien bör fundera över. Är de idag till glädje för Svenska Akademien och nobelpriset och kommer de att vara det i framtiden eller är det bättre att de träder tillbaka.

Tycker du att Horace Engdahl borde avsäga sig sin plats?

– Jag vill faktiskt inte peka ut någon speciell jag säger att det finns fler som borde fundera över sin ställning.

Fler än Horace Engdahl?

– Det finns fler i Akademien som borde fundera över sin ställning, 
med hänsyn till förtroendet för det fortsatta Nobelprisarbetet.

Och vilka är det?

– Jag vill inte gå in på det. Jag tror inte att det skulle underlätta på något sätt.

Och Nobelstiftelsens VD Lars Heikensten säger nu också att det inte är helt självklart att det är just Svenska Akademien som ska utse Nobelpristagare.

– Vi har fått en massa förslag på alternativa institutioner som skulle kunna dela ut Nobelpris - det är många som är hågade .

Som vilka då?

– Jag ska inte ge mig in på det - det kommer bara trassla till det.
det går säkert att hitta lösningar -

Nu blir det inget Nobelpris i litteratur 2018 och om det kommer att delas ut 2019 - nej, det är inte heller säkert, enligt Lars Heikensten.

– Svenska Akademien har förmedlat att de ser framför sig att det ska delas ut 2019 . Nobelstiftelsen har sagt att det ska delas ut när Svenska Akademin har återvunnit sitt förtroende och det innebär att det finns ingen deadline 2019.

Hör hela intervjun med Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten via Ekots lördagsintervju här nedanför.