Ny lag ger bättre skydd när företag samlar in information om oss

2:09 min

Idag börjar en ny lag att gälla i Sverige och alla andra länder i EU. Lagen ska ge oss bättre skydd när myndigheter och företag samlar information om oss. Lagen kallas GDPR.

När du köper något av ett företag på internet lämnar du information om dig själv. Till exempel namn, adress och information om vad du köper. Eller om du registrerar dig på en sida för att få nyheter, då lämnar du också information om dig själv. Det här är bara några exempel på tillfällen då man lämnar information om sig själv till olika företag och myndigheter.

Men nu måste företag och myndigheter vara mer noga med att tala om för människor hur de använder informationen om oss. Just nu skickar många mail till alla sina kunder och användare, för att tala om att de har information om oss. Och de talar om vad de gör med informationen. Det är en del av den nya lagen GDPR.

Den nya lagen säger också att du kan skriva till ett företag för att få veta allt som de vet om dig. Du kan också kräva att de ska ta bort all information som de har om dig. Och du kan säga till företaget att de inte får använda informationen för att göra reklam.

Företag och myndigheter som bryter mot den nya lagen kan straffas med böter. De kan få betala jättemycket pengar som straff.