Osäkra väljare väntas avgöra abortfrågan

1:56 min

Valdeltagandet har varit högt inledningsvis när Irland håller folkomröstning om abort i dag. Väljarna som varit osäkra väntas fälla avgörandet.

Brandon Dunne är en av dem som tycker att det var ett svårt beslut.

– Jag var tvungen att fatta ett beslut, men det var svårt eftersom bägge sidorna har bra argument, säger Brandon Dunne, som står utanför en vallokal i Dublin.

Han är en av många som oroat sig för att det ska bli för lätt att göra abort framöver, men samtidigt tycker att dagens nästan totala abortförbud är för hårt.

Till slut bestämde han sig för att rösta på att ta bort förbudet ur grundlagen för att bana vägen för ny mjukare lagstiftning som parlamentet ska ta fram.

De första rapporterna säger att fler än vid tidigare folkomröstningar, som till exempel den om gayäktenskap för några år sedan, har röstat i dag. Vallokalerna håller öppet ända fram till klockan 23 svensk tid och sedan väntar resultatet av en vallokalsundersökning med en första indikation på hur irländarna röstat.

Grace McLay som röstat ja till att ta bort förbudet är lite orolig för att det en stor del av väljarna som varit tysta under kampanjen röstar för att ha kvar abortförbudet. I så fall kommer inte chansen tillbaka på länge.

De flesta av de som röstar för att ha kvar förbudet gör det av religiösa skäl för att de är troende katoliker, som Cathleen O´Hagan till exempel. Hon tycker att det inte är upp till en gravid kvinna att avgöra om ett foster ska få leva eller inte.