Säkerhetsläget i Afghanistan riskerar att förvärras

2:20 min

I Afghanistan har flera parlamentsledamöter varnat regeringen för att säkerhetssituationen i landet nu riskerar att förvärras.

Flera provinser i landet riskerar att falla till talibanerna om inte regeringen agerar, hävdar parlamentsledamöterna.

Säkerhetsläget i Afghanistan är värre än vad regeringen låter påskina, menar flera av ledamöterna. Och de lägger skulden på landets säkerhetstjänster.

En av parlamentsledamöterna, Allah Gul Mujahid säger till nyhetstjänsten Tolo News att Afghanistans president, Ashraf Ghani, får felaktig information av antingen inrikesministern eller försvarsministern, rörande säkerhetssitationen ute i landet.

En annan ledamot, Rangina Kargar, hävdar att i tio distrikt i regionen Faryab så är det endast centralorterna och poliskontoren som för närvarande står under regeringens kontroll.

Försvarsministeriet har svarat på kritiken med att säga att flera operationer för närvarande pågår och att de olika motståndsgrupperna håller på att tryckas tillbaka.

Men säkerhetsläget på många håll i Afghanistan är fortsatt svårt. I måndags dödades exempelvis 25 personer i huvudstaden Kabul i ett attentat utfört av självmordsbombare tillhörande IS.

Bara några timmar senare, även det alltså i måndags, dödades elva barn i ett bilbombsattentat mot en Natokonvoj i Kandahar, i södra Afghanistan. Åtta rumänska Natosoldater skadades även i det dådet.

Enligt en amerikansk rapport som släpptes i april kontrollerade de afghanska myndigheterna i början av året endast 56 procent av Afghanistans yta.

Den afghanska militären är tillika fortsatt starkt beroende av amerikanskt militärt stöd. I förra veckan var det nära att huvudstaden i provinsen Farah föll till talibanerna.

Regeringsstyrkorna hade bedömt inte lyckats slå tillbaka talibananfallet om det inte varit för att USA snabbt skickade dit omfattande flygunderstöd.

USA:s strategi i Afghanistan har uppenbarligen inte lyckats. Och i linje med det meddelades det tidigare i veckan att Trumpadministrationen utsett en ny befälhavare för de amerikanska styrkorna i Afghanistan.

Generallöjtnant Austin Miller har tidigare varit chef för de amerikanska specialförbanden, och han har själv tidigare tjänstgjort i den så kallade Delta force.

Frågan är om han kommer att lyckas med det alla hans företrädare misslyckats med.