Amos Oz: Det finaste priset är att människor läser mina böcker

6:23 min

Under lördagen delas årets Stig Dagermanpris ut i Älvkarleby. Årets pristagare Amos Oz kommer av personliga skäl inte att närvara, men priset  delas ändå ut vid en ceremoni på Laxön mellan klockan 13 och 16.

Amos Oz hyllas för sitt som det i prismotiveringering har uttryckts: "humanistiska, mångskiftande författarskap som utforskar människans utsatthet och sårbarhet."

– Litterära priser värmer alltid i hjärtat, sa Amos Oz över telefon från sitt hem i Tel Aviv när han tidigare i våras meddelades att han erhållit priset.

Dagermanpriset delas ut till en enskild person eller organisation som har verkat i författarens anda för att värna det fria ordet. Bland tidigare pristagare märks bland andra Adonis, Nawal El Saadawi och Nobelpristagarna Jean-Marie Gustave Le Clézio och Elfride Jelinek.

Priset delas ut i Älvkarleby under lördagen. Amos Oz själv kommer alltså inte att närvara, men när P4 Uppland gjorde en intervju med författaren sa han också så här om hur han reagerat på priset:

– Innerst inne är jag alltid överraskad. Jag kan inte hjälpa att jag skriver mina böcker. Ett litterärt pris är som att ge mig pris för att jag andas, jag kan inte rå för att jag andas.

Hör mer i ljudklippet.