Migranter flydde från människosmugglare – men fångna igen

2:06 min

Över 100 migranter har lyckats fly från människosmugglare som höll dem fångna i läger i Libyen. Nu är de fångar igen men i läger som tillhör myndigheterna.

Enligt Läkare utan gränser blir migranter som fångas av människosmugglare i Libyen pressade på pengar. De som inte kan betala blir torterade.

– Så länge som de inte betalar blir de torterade, säger Christophe Biteau, ansvarig för hjälporganisationen Läkare utan gränsers arbete i Libyen.

I onsdags kväll lyckades en grupp migranter på åtminstone 100 personer fly från sina plågoandar nära staden Bani Walid i Libyen. Migranterna kommer från Eritrea, Etiopien och Somalia och ska ha suttit i fångenskap i tre år.

De som lyckades fly var till största delen unga pojkar och män, en del så unga som 15 år. Ett fyrtiotal personer, de flesta av dem kvinnor, blev kvar hos människosmugglarna.

Flyktingarna blev beskjutna av sina fångvaktare och minst 15 personer ska ha dött, enligt Läkare utan gränser. Christophe Biteau säger att lokalbefolkningen i Libyen försökte hjälpa flyktingarna på ett enastående sätt.

– Vad jag har sett är hur den libyska lokalbefolkningen agerade för att hjälpa och skydda migranterna under kvällen. Det var, enligt min åsikt, verkligen någonting enastående, säger Christophe Biteau.

Han säger att de migranter som lyckades fly i onsdags nu är fångna igen men den här gången i läger som myndigheterna har upprättat i huvudstaden Tripoli. Det här är något som Läkare utan gränser protesterar mot.

– Det är oacceptabelt att de ska hållas fångna på nytt, säger Christophe Biteau.

Ingen vet hur många migranter som befinner sig i Libyen. Christophe Biteau säger att minst 5 000–6 000 lever i officiella läger upprättade av myndigheterna. Ännu fler lever troligen i läger där de hålls fångna av människosmugglare.

Och Christophe Biteau tror att konflikter och krig gör att migranterna kommer att fortsätta att söka sig mot Europa genom Libyen, trots umbäranden och livsfara.

– Krig, konlikter, våld. De har inget val, de måste fly från sina länder, säger Christophe Biteau.