Abort legaliseras i Irland

2:00 min

Drygt 66 procent har röstat ja till att avskaffa abortförbudet i Irland, visar det officiella valresultatet.

– Vad vi sett är kulmen på en tyst revolution, säger Irlands premiärminister Leo Varadkar.

Irland har haft en av de hårdaste abortlagstiftningarna där kvinnans liv har likställts med fostrets – även vid våldtäkt och incest.

– Ingen kvinna kommer välja en abort bara för att. Vi visar att vi sätter tilltro till de irländska kvinnorna, säger Kirsten, som röstat ja, till Ekots korrespondent.

Under lördagen räknades rösterna i landets regioner och tidiga prognoser visade att ja-sidan ledde starkt med knappt 70 procent av rösterna.

– Det är fint att kvinnor får välja själva nu, säger Aideen som röstat ja till skillnad från sin mamma Deirdre – som ser annorlunda på saken.

– Man hoppas bara att folk inte tar lätt på abort nu, men visst det är väl bra att flickor inte behöver resa iväg längre. Jag vet inte säkert, säger Deirdre.

Valet är en generationsfråga. Nära 90 procent av väljarna mellan 18 och 24 år har röstat för ja-sidan, enligt en förhandsmätning som publicerats av Irish Times. Äldre väljare har däremot röstat emot ett avskaffat förbud.

Abortlagen är i Irland inskriven i grundlagen vilket innebär det svårt för parlamentet att göra ändringar, även det anses vara en av skälen till att den stränga lagen hängt kvar så länge.

Katolska kyrkans ställning på Irland pekas ut som stark drivkraft bakom den konservativa hållningen i abortfrågan. Dagens valresultat skulle därmed kunna vara en signal om att kyrkans inflytande minskar.

Det officiella valresultatet presenteras ikväll. Därefter ska parlamentet utforma en ny lag som legaliserar abort. Men exakt hur mycket liberalare lagstiftningen blir återstår att se.