Möt Damkronornas nya kapten: ”Realistiskt att sikta på pallen igen”

11 min

Damkronorna gjorde sin sämsta turnering någonsin under OS i Pyeongchang och slutade näst sist (7:a). Nu ska en gammal silverhjälte från 2006, Ylva Martinsen, föra laget tillbaka till världstoppen.

– USA och Kanada är i en liga för sig men det finns en tredjeplats att slåss om och den tycker jag är fullt realistisk att Sverige ska sikta mot, säger nya förbundskaptenen Ylva Martinsen.

Två av spelarna i den svenska OS-truppen har slutat helt med ishockeyn, två har tagit timeout, en har slutat i landslaget och flera som var med i Sydkorea är fortfarande osäkra på framtiden.

Lägg därtill flera som slutade i landslaget under Leif Boorks tid som förbundskapten på grund av konflikter. En av de som förra året la skridskorna på hyllan, efter att inte ha kommit överens med den tidigare förbundskaptenen, var Emma Eliasson trots att hon då sågs som Sveriges bästa back.

– Skulle Emma börja igen och hon presterar på en nivå som gör att hon är konkurrenskraftig så kommer jag definitivt att titta på henne som en spelare för Damkronorna, säger Martinsen.

Ylva Martinsen, som tidigare hette Lindberg, var med i succélaget som tog OS-silver i Turin 2006. Som spelare tog hon även OS-brons och VM-brons och så sent som i vintras var hon förbundskapten när det svenska J18-landslaget tog ett historiskt VM-silver.

De senaste tio åren har hon jobbat som polis men sen en knapp månad tillbaka är hon tjänstledig för att de kommande två åren satsa helt på ishockeyn som förbundskapten för det svenska landslaget.