MP vill ha nattåg till Europa

2:58 min

Miljöpartiet vill att det ska gå att ta nattåg varje dygn till flera städer i Europa, som Hamburg, Bryssel och Paris. Det här beskedet gavs på en pressträff på Miljöpartiets kongress, som nyss avslutades.

– Det ska finnas möjligheten att resa ut i Europa på ett klimatsmart sätt. Att man faktiskt kan kliva på nattåget i Stockholm och vakna upp i Hamburg eller i Malmö och vakna upp i Paris, säger språkröret Gustav Fridolin.

Kan de här nattågen konkurrera med flyget?

– Ja, det kan de. Det är ett väldigt bra sätt att resa, många vill ju ta tåget, säger han.

Det finns ett stort sug att resa med tåg ut i Europa, men det tar lång tid och anslutningarna är dåliga, tycker Miljöpartiet. Därför går partiet till val på att Trafikverket ska få i uppdrag att upphandla nattåg med dagliga avgångar till flera europeiska städer, och att SJ ska omgående ska inrätta en ny tjänst för att sälja tågresor till kontinenten.
 
Nu på förmiddagen höll språkröret Isabella Lövin avslutningstal på kongressen. Hon räknade upp gröna framgångar i regeringen, som en klimatlag, en dubblering av miljöbudgeten, höjt bensinskatt och ett förbud mot uranbrytning - och peppade miljöpartisterna, som ju går in i valrörelsen i ett mycket besvärligt opinionsläge. Det har aldrig viktigare än nu att vara miljöpartist, sade Isabella Lövin, eftersom klimatförändringarna sker nu.

– Det är nu som det extrema vädret märks, det är nu som isen i Arktis smälter, det är nu som Australien behöver införa en ny färg på temperaturskalan för att kunna täcka nya temperaturer som överstiger 50 grader Celsius.

Miljöpartiets kongress har nu fattat beslut den politik som partiet ska gå till val på. Det mesta har gått partiledningens väg, med några få undantag. Ombuden valde att lyfta in i valmanifestet att särskilda injektionsrum för narkotikamissbrukare ska inrättas på försök, och ett förbud för det miljöpartisterna kallar mördarrobotar, autonoma vapensystem som kan ta egna beslut om vem som ska attackeras. 

Men den hetaste debatten gällde flygskatten som infördes den första april. år. Grön ungdom, med stöd av en rad ombud, krävde att flygskatten ska fördubblas, men partiledningen höll emot. Det landade i ett kompromissförslag om att flygskatten ska höjas, och ungdomsförbundets språkrör Hanna Lidström är ändå nöjd.

– Jag är väldigt glad för det, det var ingenting med om flygskatten överhuvudtaget från början, så tack vare att Grön Ungdom har tryckt på för att Miljöpartiet ska bli modigare så går vi nu till val på att höja flygskatt.

Även språkröret Gustav Fridolin står upp för de nya skrivingarna.

– Jag är stolt över att vara med i ett gräsrotsdemokratiskt parti. Jag hade önskat att alla partikongresser var så. Då hade kanske också viljan till politiskt engagemang varit lite större i Sverige, säger han.