Starka protester när AFD demonstrerar i Berlin

1:51 min

I Berlin samlades i dag anhängare till det islam- och främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland. Enligt polisen deltog några tusen personer i demonstrationen, som möttes av flera stora manifestationer mot AFD.

– Jag är här för att visa att vi är många och att vi är ett demokratiskt folk som har lärt av historien. Det säger Cornelia Geisler som väntar på att den glittrande marschen ska börja röra sig. Det är några tusen deltagare från konst och kulturliv, med guldglänsande räddningsfiltar som har förvandlats till fantasifulla kostymer och fanor som prasslar i vinden.

På 17:e juniavenyn gör sig Berlins musikklubbar redo för den största motdemonstrationen. Sammanlagt 13 olika manifestationer organiserades för ett öppet och brokigt Berlin, i protest mot Alternativ för Tyskland. Deras aviserade stordemonstration samlade enligt de själva 5.000 personer, mindre än hälften så många som väntat, under mottot Tysklands framtid.

– Om den här regeringen får sitta kvar hela mandatperioden, då är det ute med oss. Då får vi samma förhållanden som ni har i Sverige, säger Heike Bilz, som har rest 8 timmar från Duisburg.

Långväga är också Hannelore Kiene som säger att det är första gången i hennes 80-åriga liv som hon deltar i en demonstration. Hon vänder sig mot dem, som med hennes ord invaderar Tyskland och inte hör hemma här.

– Jag vill bevara mitt Tyskland för mina barnbarn säger den tidigare Merkel-väljaren, som i senaste parlamentsvalet bidrog till att AfD för första gången valdes in i förbundsdagen med knappt 13 procent av rösterna.