Våld mot huvudet ökar risk för demens

2:11 min

Ännu en vetenskaplig studie visar att kraftigt våld mot huvudet kan öka risken för demenssjukdom. Samtidigt har antalet hjärnskakningar ökat kraftigt inom elithockeyn.

– Farten har blivit högre. Alla spelare är bättre tränade, vilket gör att farten drivs upp och smällarna blir hårdare, säger Sanny Lindström som tidigare spelade i elitserien för Timrå och Färjestad. 

Inom elithockyn har antalet hjärnskakningar ökat kraftigt och fler stängs av i perioder eller tvingas sluta helt.

– Jag tror inte nödvändigtvis att respekten för varandra har blivit mindre eller spelet har blivit fulare. Det är bara att farten har gått upp väldigt mycket. Och ibland går det för fort helt enkelt, säger Sanny Lindström.

Nu visar ny svensk studie att de skador man kan få av kraftiga slag mot huvudet ger en ökad risk att drabbas av demenssjukdom senare i livet. Bengt Winblad är professor vid Karolinska institutet, och han menar att det finns en koppling, framförallt mellan upprepade skador och demens.

– Det visar ett klart samband mellan traumatisk hjärnskada och senare demensutveckling. Det är inte så stark koppling med ett milt engångstrauma, men har man upprepade trauma eller ett kraftigare trauma så ökar sambandet, säger han.

Sanny Lindström fick inte bara en hjärnskakning under åren som elitspelare. I oktober 2012 kom den avgörande smäll som gjorde honom sängliggande i sju månader, med huvudvärk, koncentrationssvårigheter och utmattning.

– Efter sju månader var jag på botten. Då fick jag kontakt med en arbetsterapeut som hjälpte mig att hantera mitt liv, acceptera skadan och leva därefter, berättar han.

Han är inte ensam om upplevelsen, sportskadorna ökar och Bengt Winblad är bekymrad.

– Vi ser ju i dag att ett ishockeylag har kanske 7-8 spelare avstängda i perioder under ett års spelande. Så av 35 spelare i en trupp så har 7-8 personer en så allvarlig hjärnskakning att de behöver en period av återhämtning, säger Bengt Winblad, professor vid Karolinska Institutet.