Julev/ Luleå

Vill se längre straff när den stora jakthärvan tas upp i hovrätten

8:13 min

Idag startar hovrättsförhandlingarna i den stora jakthärvan i Norrbotten. Åklagare Åse Schoultz riktar in sig på högre straff, men även att få fler än en fälld för grovt jaktbrott.

Det var för snart två år sedan som 50 poliser slog till i en samkoordinerad räd och grep fem personer på fem olika platser i Norrbotten. Samtliga misstänkta för tjuvjakt. Polisen hade länge avlyssnat männens mobiltelefoner och sett bilder på döda rovdjur som skickats mellan dem.

När husrannsakan var klar hade även snaror och fällor hittats, gps-utrustning med koordinater som avslöjade männen och olagliga vapen, tusentals skott. Och åklagare Åse Schoultz hävdade att männen dödat fyra björnar, tre lodjur och en järv.

I tingsrätten dömdes en för grovt jaktbrott medan två dömdes för medhjälp till grovt jaktbrott. Domarna mot de tre huvudmisstänkta blev mellan ett år och ett år och fyra månader.

Alldeles för lågt menar Åse Schoultz och hänvisar till en tidigare dom i hovrätten i övre Norrland där en man dömdes till två års fängelse för att ha dödat en järv.

- Jag kommer yrka på ett mångårigt fängelsestraff för 46-åringen, säger Åse Schoultz.

Hon menar också att straffen för de andra männen var för lågt. Även för den som dömdes för vapenbrott och jakthäleri och den andra för jakthäleri. Dessa två fick villkorliga domar och 100 timmar samhällstjänst.

Skulle domarna bestå kommer polisen ha svårt att telefonavlyssna andra som misstänks för liknande brott. Det eftersom lagen kräver påföljder på minst två års fängelse för att telefonavlyssning ska få ske. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio