Över fyra miljoner på flykt i Kongo Kinshasa

2:00 min

Konflikterna i Kongo-Kinshasa fortsätter att skapa stora flyktingströmmar och landet är nu det land i världen efter Syrien där flest människor fördrivs från sina hem.

De senaste månaderna har våldsamma sammandrabbningar i Kongos Ituriprovins gjort att mer än 50 000 människor flytt till Uganda. 

– Jag vet inte varför de krigar, jag bara sprang, säger Georgine och berättar att hon gömde sig i skogen när de beväpnade männen kom, och att hon nu lyckas ta sig hit.

Hon sitter under ett plåttak på stranden till Lake Albert, som skiljer Kongo-Kinshasas Ituriprovins från Uganda. Regnet öser ner, och hon och en handfull andra flyktingar kom i båt i natt. Nu väntar hon på att registreras och föras till ett flyktingläger i närheten.

De senaste månaderna har en blodig konflikt blossat upp i Ituri och Georgine är en av över 50 000 människor som flytt hit till Uganda. Kasai, Tanganika och Kivuprovinserna är andra konfliktområden.

Kongo-Kinshasas många våldsamma konflikter har skapat en av världens största humanitära kriser. 4,5 miljoner lever som internflyktingar i sitt eget land och över 700 000 har flytt till andra länder i regionen. FN beräknar att hela 10,5 miljoner människor i Kongo är i behov av humanitär hjälp, men har fått in mindre än 20 procent av de pengar som behövs för i år.

– Det är president Joseph Kabila som ligger bakom mördandet i Ituri, säger Chadakbai i flyktinglägret Kyangwali i närheten av Lake Albert, och ger uttryck för en vanlig åsikt i regionen: att landets väpnade konflikter är tätt sammanflätade med landet politiska kris med en korrupt säkerhetsapparat och en president som vägrar lämna ifrån sig makten.