Färre studenter från fattiga länder i Sverige

2:16 min

Antalet studenter från fattigare länder i Afrika och Asien har minskat kraftigt i Sverige efter att lärosätena började ta ut avgifter från utomeuropeiska studenter.

Från rikare länder som USA och Singapore är nu studenterna fler än de var innan avgifterna infördes år 2011.

27-årige Behtash från Iran studerar företagsekonomi på Mälardalens högskola. Han har tvingats jobba mer än heltid för att kunna betala terminsavgifterna

– Jag måste betala 50 000 kronor varje termin, så hela mitt liv handlar om att spara, säger Behtash.

Behtash berättar att han i nästan två år studerat heltid och samtidigt jobbat, ibland mer än 40 timmar i veckan.

När studieavgifter infördes för studerande från länder utanför EU och EES-området år 2011 mer än halverades antalet utomeuropeiska studenter i Sverige.

De som fick uppehållstillstånd på grund av studier gick från drygt 14 000 till knappt 7 000 på ett år.

Sedan dess har det ökat lite igen år från år. År 2017 fick drygt 9 000 utomeuropeiska studenter tillstånd att studera i Sverige.

Men sammansättningen av elever har förändrats, konstaterar Bernt Parusel, expert på Migrationsverket.

– Avgifterna har inte påverkar alla på ett negativt sätt, utan det kommer fortfarande ganska många från rikare länder, i Amerika och Asien. Men betydligt färre från afrikanska länder till exempel, säger Bernt Parusel.

Antalet studenter från USA har fördubblats jämfört med 2010, och även från länder som Singapore och Japan är de fler. Men från Iran har det skett en minskning med 75 procent, och en kraftig nedgång märks också från länder som Etiopien, Pakistan och Nigeria.

Just nu sitter en statlig utredning som ska föreslå åtgärder för att göra Sverige till en attraktivare studiedestination. Bland annat ska det göras en översyn av just studieavgifterna.

Och det kommer att krävas kraftigt minskade avgifter för att man ska kunna locka fler iranska studenter till Sverige, tror 27-årige Behtash. Avgifterna är så höga, så de väljer andra länder istället, säger han.

Själv vet han inte vad han ska göra nu. Studierna i kombination med allt jobbande har slitit ut honom, och han har inte pengar till att betala sommarens 50 000 i terminsavgift.

– Jag skulle gärna fortsätta att studera, men jag har inte råd, säger han.