Brunne skola: Om inte lärarna tycker att jobbet är meningsfullt så kommer inte eleverna att tycka det heller

6:37 min

Brunne skola väster om Härnösand är en av få skolor som klarat sig helt utan anmärkningar när Skolinspektionen gjort tillsyn. P4s reporter åkte dit och frågade: Hur gör ni?

Det visar sig att samstämmigheten är stor när jag går runt på skolan och ställer min fråga, alla svarar att det handlar om trivsel och hur man är mot varandra.

Lärarna

– Jag har alltid brukat tycka att värdegrundsdiskussioner är flummiga. Men här är det inte så, här arbetar vi efter vår värdegrund och det handlar om sättet att vara mot varandra, säger idrottsläraren Magnus Näslund,

– Vi börjar redan i förskoleklassen med att prata om hur man är en bra kompis och det är grunden till alltihopa säger Anita Calmebring, och sen fortsätter de prata om det i klasserna. Och vi lärare är förebilder och måste också alltid försöka göra det rätta.

– Personalen är också en lagom stor grupp och vi hjälper varann. Har man problem så ropar man på varann, säger Birgitta Rönnqvist. 

 

Rektorn

– Om vi kan se till att alla elever trivs i skolan, att ingen elev ska behöva ha ont i magen när de ska gå till skolan. Och personalen måste också trivas, då är jag övertygad om att studieron infinner sig och vi höjer måluppfyllelsen, säger rektor Niklas Börjesson.

– Jag insåg när jag kom till Brunne att jag måste börja med personalen; de måste se meningen i arbetetet, känna begriplighet och se att det fungerar och att man kan hantera sin arbetssituation. Om jag inte har en personal som kan ha den känslan så kan de aldrig överföra den till eleverna.

 

Eleverna

– Det är en lagom stor skola (140 barn), man känner de flesta och det är en bra stämning i klassrummen och det är nästan aldrig bråk, säger Hanna Östman och Elvira Höglund.
– Om det ändå blir bråk så tar lärarna genast tag i det, man pratar igenom vad som hände och då är man inte längre sur på varandra dagen efter, säger Oskar Walters och John Hillgren. Alla går i årskurs sex och berättar också att på Brunne skola kan eleverna i olika årskurser umgås naturligt. Det är inget konstigt med en sexa som går och leker med en trea, säger John. 
Och de tycker sig märka att lärarna också trivs bra med varann, om en lärare inte kommer till skolan så tar en annan över lektionen, säger eleverna.